Ga naar de inhoud

Nieuwbouw

Carré met 20 driekamer sociale huurappartementen en 20 driekamer middenhuurappartementen, gezamenlijke woonkamer en tuin, gelegen in een woonzorgzone voor 55-plussers met een kleine of grotere zorgvraag.

 

Projectinformatie

Woonpartners werkt samen met maatschappelijke partners om betaalbaar wonen in een sociaal goed functionerende omgeving met goede maatschappelijke voorzieningen tot stand te brengen.

In Zevenhuizen hebben we de samenwerking opgezocht met de gemeente Zuidplas en Stichting De Zevenster/zorgorganisatie WelThuis (onderdeel van Fundis). Deze laatst partij is eigenaar van het verouderde zorgcentrum gelegen aan de Leliestraat. Tezamen met ontwikkelaar Synchroon is er sprake van herontwikkeling van het gebied “Van ’t Verlaat-Leliestraat”. Op de plek van het huidige sportpark Van ’t Verlaat, de huidige locatie van het zorgcentrum aan de Leliestraat, een speeltuin en een braakliggend terrein nabij de Noordelijke Dwarsweg verrijst de komende jaren een compleet nieuwe woonwijk. In het totale ontwikkelgebied Van ’t Verlaat-Leliestraat worden 359 nieuwe woningen inclusief een woon-zorgcomplex gebouwd.

In de eerste fase van het plan, ontwikkelt Woonpartners tezamen met De Zevenster/ WelThuis een woon-zorgzone. Hier komt een nieuw zorggebouw voor De Zevenster met 84 wooneenheden en aan de overzijde 40 aanleunwoningen plus een appartementencomplex met 20 levensloopbestendige appartementen van Woonpartners. Gezamenlijk is opdracht gegeven aan architectenbureau Rau om drie afzonderlijke gebouwen te ontwerpen, die qua uitstraling -als een soort familie- bij elkaar passen. Op deze manier is er zowel qua kleurstelling als materiaalgebruik een mooie eenheid binnen deze woon-zorgzone gewaarborgd.

 

Woninginformatie

Op basis van het Stedenbouwkundig Plan is er voor de 40 aanleunwoningen van Woonpartners een ontwerp gemaakt van een carré-vormig gebouw. In het midden bevindt zich een binnentuin en een gemeenschappelijke woonkamer met keuken en toilet. Op de begane grond is tevens een gemeenschappelijke fietsenberging aanwezig. De appartementen zijn uiteraard per lift bereikbaar en hebben een (overdekte) galerijontsluiting. De galerij is extra breed ontworpen, zodat vóór elk appartement een scootmobiel geparkeerd kan worden en er voldoende ruimte is om elkaar te passeren en te ontmoeten. Het appartementencomplex is gelegen tussen het groen en aan het water.

De appartementen beschikken over een woonkamer met toegang tot het balkon, een open keuken, twee slaapkamers, een badkamer die bereikbaar is vanuit de hoofdslaapkamer en een inpandige berging. Er zijn twee woningtypen: een hoekwoning en een tussenwoning. Dit laatste type heeft een doorzonwoonkamer waarbij de eethoek zich aan de galerij bevindt, de zithoek aan de zijde van het balkon en de keuken in het midden. Alle appartementen hebben een gebruiksoppervlakte van circa 72 m2.

De 40 driekamerappartementen zijn bestemd voor mensen met een zorgvraag. Zij kunnen gebruik maken van de diensten van De Zevenster, indien zij dat wensen en nodig hebben. De doelgroep van deze aanleunwoningen zijn één- en tweepersoonshuishoudens, waarvan minimaal één van de bewoners een leeftijd heeft van 55+ en waarbij één van de huurders beschikt over een WMO-indicatie of een Wlz-indicatie -Volledig Pakket Thuis (VPT). De appartementen worden verhuurd als zelfstandige woningen. 20 appartementen krijgen een sociale huurprijs en 20 appartementen worden verhuurd met een middenhuur die past binnen de kaders die de gemeente Zuidplas daaraan stelt.

 

De ontmoeting

Door met elkaar te wonen en te recreëren ontstaan spontane sociale netwerken, welke kunnen bijdragen aan het langer en gezond zelfstandig blijven wonen. Om de ontmoeting te stimuleren is er in dit woongebouw rekening gehouden met laagdrempelige faciliteiten. Ruimere galerijen en een binnentuin waar men elkaar kan treffen of gezamenlijk de beplanting onderhouden. Voor andere momenten of bij minder goed weer is er een eigen ontmoetingsruimte binnen beschikbaar. Deze gezamenlijke woonkamer is vrij toegankelijk voor alle bewoners van het appartementencomplex. De functie is gericht op ontmoeten en gezamenlijk activiteiten ontplooien. Even een kopje koffie met elkaar drinken, een spelletje spelen, een bingoavond organiseren of misschien wel gezamenlijk eten. Aan de toekomstige bewoners de keuze om hier invulling aan te geven.

 

Planning

Het bestemmingsplan heeft vertraging opgelopen en is gedurende de procedure van de Raad van State gedeeltelijk opgeschort voor o.a. het deel van deze aanleunwoningen. Hierdoor staat de ontwikkeling van de 40 aanleunwoningen van Woonpartners stil. 

Het nieuwe zorgcentrum van De Zevenster en de woontoren van Woonpartners met 20 middenhuurappartementen kunnen wel tegelijkertijd gebouwd door een aannemer uit de buurt. Deze bouw start in september 2023.

Details

Aantal woningen 40
Status In ontwikkeling