Vestia
Op 30 september heeft woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland de documenten ondertekend voor de overdracht van 847 woningen van Vestia in Nieuwerkerk aan den IJssel in de gemeente Zuidplas. De woningen en complexen zijn verspreid over verschillende wijken. Merlien Welzijn, directeur-bestuurder Woonpartners MH: “De afgelopen maanden is er veel werk verzet om alle formaliteiten te regelen. Dat is door de inzet van vele handen. Daarvoor bedank ik graag de medewerkers, de huurderskoepel HRHM en de Raad van Commissarissen die deze overname mogelijk hebben gemaakt. We heten ook de voor ons nieuwe huurders van harte welkom en hopen dat zij zich welkom voelen bij ons”.
Op 11 mei 2022 werden huurders van Vestia op de hoogte gebracht van de verwachte overname van een deel van de Vestia woningen door Woonpartners Midden-Holland en Woonbron. Het overnemen van de woningen vraagt om afstemming over afspraken, aanpassingen in systemen en veel voorbereidingen achter de voordeur. De overname van de woningen is nu rond en de medewerkers van Woonpartners MH staan klaar om de nieuwe huurders goed van dienst te zijn. Al zal het in de eerste periode voor zowel huurders als medewerkers nog wennen zijn. We moeten elkaar leren kennen.
Kennismaking met nieuwe huurders
Een van de belangrijke aspecten voor de bewoners zijn de nieuwe gezichten van medewerkers. Daarom organiseren we de komende weken ‘kennismakingsgesprekken’. Met een tentje en koffie & thee maken onze medewerkers een praatje bij het complex of in de straat van de nieuwe huurders.
Ringo gaat als-complexbeheerder aan de slag in Nieuwerkerk: “We zijn gaan kijken in de buurt en het zijn mooie diverse woningen. De uitdaging ligt in het leren kennen van de straten en complexen, zodat we snel met de huurders in contact kunnen komen”. Ingrid is woonconsulent en haar verwachtingen zijn gezond gespannen: ”We kennen de huurders nog niet en ook hun wensen of behoeftes niet, waar ze minder tevreden over zijn of juist veel belang aan hechten. Ik hoop snel in gesprek met hen te gaan, want we bieden graag zekerheid van een goed (t)huis”.
Informatie en voorlichting
De huurders zijn inmiddels geïnformeerd over hoe ze van de dienstverlening van Woonpartners MH gebruik kunnen maken in de vorm van een brochure en een speciale informatiepagina op de website. Denk daarbij aan reparatieverzoeken, het serviceplusabonnement, ons huurdersportaal ‘Mijn Woonpartners’, het regelen van huurbetalingen, het afrekenen van servicekosten en stookkosten, etc.
Behoud sociale huursector Zuidplas
Vestia had veel sociale huurwoningen in Zuidplas. Door hun financiële problemen was het belangrijk dat andere corporaties woningen overnamen. Dat is nu gebeurd. Een deel is naar Woonbron gegaan, een deel naar Woonpartners Midden-Holland en een deel is alsnog bij Vestia gebleven.
In de dorpskernen Zevenhuizen en Moerkapelle heeft Woonpartners woningen en appartementen en wordt in nieuwbouwprojecten geïnvesteerd. In Nieuwerkerk aan den IJssel in de Essezoom heeft Woonpartners in 2020 60 duurzame woningen opgeleverd waarvan een deel bewoond wordt door het begeleid wonen-project van Stichting ‘De Hoop.
Met de overname van de 847 woningen van Vestia in deze gemeente is nu een belangrijke stap gezet voor het behoud van de sociale huursector in Zuidplas. Hoe we dat proces hebben opgepakt, lees je in een beknopt overzicht van alle zaken die daarbij komen kijken vanaf het moment van de eerste brief van Vestia tot en met het kennismaken met de huurders aan het eind van dit jaar.
Veelgestelde vragen
Het belangrijkste reden is dat Vestia haar taken voor huurders en gemeenten sinds lange tijd niet meer kan waarmaken als gevolg van grote financiële verliezen bij Vestia. Het stelsel van woningcorporaties in Nederland vindt dat de huurders daar zo min mogelijk last van moeten hebben én dat investeringen in de sociale huursector gedaan kunnen worden. Daarom wordt Vestia door collega corporaties structureel geholpen en daarmee ook de huurders en de sector als geheel. In verschillende gemeenten hebben woningcorporaties Vestia woningen overgenomen, waarmee de gevolgen voor de huurders van de problemen bij Vestia tot een minimum beperkt blijven. Naast de overname van woningen wordt Vestia opgesplitst in drie gezonde delen, in Zuidplas blijft een derde van de woningen dan ook in bezit van één van die delen van Vestia.
Het totale bezit van Vestia in de gemeente Zuidplas bedraagt circa 2.780 verhuurbare eenheden (vhe), waarvan 2.474 woningen, 155 onzelfstandige zorgeenheden, 42 BOG (bedrijfsonroerend goed) panden en 109 overige eenheden (parkeren en scootmobiel plaatsen). Corporaties Woonbron en Woonpartners Midden-Holland nemen samen 2/3e deel van dit bezit over, 1/3e deel blijft bij Vestia bij een van de drie onderdelen waarin Vestia wordt gesplitst. Woonpartners Midden-Holland neemt woningen over en een beperkt aantal gekoppelde parkeergelegenheden en scootmobiel plaatsen. Voor Woonpartners Midden-Holland gaat het om zo’n 850 woningen.
De bewoners die het betreft hebben op 11 mei een brief gekregen van Vestia.
Naar verwachting op 30 september 2022.
Direct na 30 september zal Woonpartners Midden-Holland de voor haar nieuwe huurders verwelkomen en vanaf dat moment kunnen zij bij Woonpartners Midden-Holland terecht.
Woonpartners Midden-Holland is een financieel gezonde woningcorporatie en de investeringen in onderhoud van deze woningen zijn ingecalculeerd.
De overname is met gesloten beurzen gegaan, omdat naast de woningen ook de bijbehorende leningen zijn overgenomen.
Het spreekt voor zich dat verduurzaming noodzakelijk is. Woonpartners Midden-Holland maakt daarvoor meerjaren plannen om al haar bestaande woningen te verduurzamen. De Vestia woningen worden in die plannen meegenomen.
De woningen gaan mee in de meerjarenplanning die we daarvoor hanteren. Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer dat precies gaat gebeuren. Maar dat er een duurzaamheidsopgave ligt is helder en die pakken we ook op.
Het is ons bekend dat het onderhoud aan de woningen in de periode dat Vestia het moeilijk had op een laag pitje heeft gestaan. Woonpartners zal met de over te nemen woningen niet anders omgaan dan met onze andere woningen. Dat wil zeggen dat het dagelijks onderhoud (reparatieverzoeken e.d.) uitgevoerd wordt als dat nodig is. Voor het grotere (planmatig) onderhoud worden de woningen meegenomen in de afweging die we voor langere tijd maken voor ons hele bezit. Welke woningen op welk moment aangepakt worden hangt af van meerdere factoren. Ook hierbij maken we geen onderscheid tussen het huidige bezit en de over te nemen woningen. Daarbij wel de kanttekening dat we wat tijd nodig hebben om de over te nemen woningen goed te leren kennen zodat we de juiste dingen op het juiste moment kunnen doen.