Ga naar de inhoud

Op 31 januari is het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van de eerste woningen in de Spoorzone Gouda. De betrokken partijen M3 Projectontwikkeling, BPD Gebiedsontwikkeling, BPD Woningfonds, Woonpartners Midden-Holland, de gemeente Gouda en Batenburg Bouw & Ontwikkeling realiseren hier een markant woongebouw ‘Wonen in Goud’ met 250 appartementen. De start bouw is het begin van de transformatie van het kantoor- en industriegebied langs het spoor naar een veelzijdig woongebied.

Treinreizigers kunnen vanaf nu op de voet volgen hoe de skyline van Gouda langzaam verandert. Het gebouw Wonen in Goud wordt maar liefst 68 meter hoog en is dan op de Gouwekerk na, het hoogste gebouw van Gouda. Bewoners krijgen een fantastisch uitzicht over het Groene Hart. Wonen in Goud bestaat straks uit een woontoren van 12 lagen en een woontoren van 20 lagen.

Beide torens worden op de begane grond met elkaar verbonden. Beneden komen gemeenschappelijke ruimtes voor bewoners en een gezamenlijke daktuin. Er komen 56 koopwoningen, 96 huurwoningen in de sociale en middenhuur sector voor woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland en 98 huurappartementen in het middeldure segment voor het BPD Woningfonds. Er zijn nu al koopappartementen beschikbaar. De huurwoningen zullen pas in 2025 en 2026 verhuurd gaan worden.

Fors aandeel betaalbare woningen
"Met deze iconische torens bij de entree van Gouda zetten we echt een grote stap naar meer woningen, mét een fors aandeel betaalbare huur- en koopwoningen in Gouda. Daar is erg veel behoefte aan, dus ik ben heel blij dat het gelukt is en ik hier vandaag samen met kinderwethouder Noor Slingerland de eerste steen mag leggen”, sprak wethouder Jan Kees Oppelaar tijdens de feestelijke handeling.

De plannen voor Wonen in Goud zijn in 2020 door M3 Projectontwikkeling gestart, maar kwamen in moeilijk vaarwater in 2022. Door de oplopende hypotheekrente en dalend consumentenvertrouwen haakten potentiële kopers van de koopwoningen af. M3 Projectontwikkeling gooide het roer om en betrok op advies van Woonpartners Midden-Holland het BPD Woningfonds en BPD Gebiedsontwikkeling om samen met hen het plan aan te passen en financieel haalbaar te maken. Ook de gemeente vond de bouw belangrijk en was bereid financieel water bij de wijn te doen. In korte tijd lag er een nieuwe aanpak. Er komen niet alleen meer woningen maar in plaats van koopwoningen ook meer betaalbare huurwoningen.

Samenwerking

Leendert Steijger van M3 Projectontwikkeling: ‘We hebben onmiddellijk het plan voor Wonen in Goud aangepast toen de eerste tekenen van een veranderende markt zich aandienden. Het is geweldig dat we na zo’n korte periode van samenwerken nu al starten met de bouw.”

“Het was een moeilijke puzzel. Als ook maar één van de partijen niet had bewogen, was het mislukt,” zegt Niraj Sewraj, Ontwikkelingsmanager van BPD. “Maar iedereen wilde hier de schouders onder zetten. Dat is geweldig nieuws voor iedereen die een woning zoekt in Gouda.”

‘Iedereen moet verder kijken dan het eigenbelang. Dat lijkt raar in tijden van tegenspoed, maar juist dan is het nodig’ (Erik Batenburg, Batenburg Bouw & Ontwikkeling).

Foto's zijn van Martijn Bravenboer