Ga naar de inhoud

De gemeente Waddinxveen, het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) 'De Vrijheid' en Woonpartners Midden-Holland namen gezamenlijk het initiatief voor het bouwproject Peter Zuidlaan. Twee leegstaande scholen en een gymzaal maken daar plaats voor nieuwbouw. 25 koopwoningen worden door een collectief van kopers gerealiseerd, voornamelijk senioren uit Waddinxveen. Woonpartners Midden-Holland zou 32 appartementen in de middenhuur realiseren. Als gevolg van gewijzigde omstandigheden moet Woonpartners Midden-Holland nu constateren dat zij op dit moment geen financiële ruimte heeft voor deze specifieke investering. Het plan moet dan ook worden aangepast.

 

Financiering

Woonpartners Midden-Holland heeft haar maximum bereikt voor financiering van nieuwbouwprojecten in de middenhuur. Deze investeringen moet de corporatie financieren net zoals een commerciële belegger, hoewel hierbij een lager rendement geaccepteerd kan worden. Doordat Woonpartners Midden-Holland de laatste jaren - en ook op dit moment - veel middenhuurwoningen realiseert, ontbreekt nu aanvullende ruimte om ook hier middenhuurwoningen te realiseren. De corporatie is door banken en externe toezichthouders voor financiering gehouden aan strenge normen. Directeur-bestuurder Diederik Hommes van Woonpartners Midden-Holland: “Het is niet onze keuze, we hadden het project graag gedaan. We hebben met pijn in ons hart moeten melden aan het CPO en de gemeente dat het ons niet lukt het project te financieren. Gelukkig staat dit los van de realisatie van al onze lopende projecten in de sociale huur, die kunnen wel doorgaan. Zo gaan we dit jaar en volgend jaar 108 nieuwe sociale huurwoningen opleveren in Waddinxveen en er staan nog meer in de planning.”

 

Andere oplossing

De samenwerkende partijen willen ervoor zorgen dat het bouwplan als geheel niet in gevaar komt. Voor het onderdeel middenhuur woningen wordt gezamenlijk gezocht naar alternatieven. De komende tijd staat in het teken van onderzoek naar deze alternatieven door de drie betrokken partijen.

 

Hoe dan ook bouwen

Arie de Kwaadsteniet van kopersvereniging CPO “De Vrijheid”: “Helaas hebben we de 25 opdrachtgevers die de CPO vormen al eerder moeten teleurstellen dat we nog niet met de bouw kunnen beginnen op korte termijn. De leden van onze vereniging wachten al wat langer op een duidelijke uitspraak over de startdatum. Maar we gaan hoe dan ook bouwen. Is het niet met, dan zonder middenhuur woningen van Woonpartners Midden-Holland. We werken samen met de betrokken partijen om te zoeken naar oplossingen. Ons plan voor 16 appartementen en 9 patiowoningen wordt in elk geval niet veranderd”.