Ga naar de inhoud

Gemeente Waddinxveen en woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van de tweede fase van de woonwijk ’t Suyt. Deze nieuwe woonwijk, gelegen aan de westrand van Waddinxveen tussen de Plasweg en de Onderweg, belooft een bijzonder groene en duurzame woonbuurt te worden met een hoge leefkwaliteit voor toekomstige bewoners.

Woonpartners Midden-Holland ontwikkelt 57 van de 160 woningen

In 't Suyt 2 komen in totaal 160 woningen, waarvan 30 procent bestemd is voor sociale huisvesting. Woonpartners Midden-Holland, als lokale woningcorporatie, zal op deze locatie ongeveer 57 woningen ontwikkelen. Het gaat om een appartementencomplex met 24 appartementen, 24 duurzame eengezinswoningen en 9 middenhuur eengezinswoningen. Dit betekent dat het merendeel van de woningen toegankelijk is voor mensen met een lager inkomen. De ondertekening van de intentieverklaring tussen de gemeente en Woonpartners markeert het begin van de verdere uitwerking van dit ambitieuze project. Woonpartners begint eind 2024 als eerste partij met bouwen.

Een wijk met voor ieder wat wils
De vraag naar woningen is groot, ook in Waddinxveen. Met de ontwikkeling van ’t Suyt 2 kunnen we een deel van die vraag invullen, met aandacht voor een diverse woningmix. Er is in de nieuwe wijk ruimte voor woningen in alle vormen en prijsklassen: eengezinswoningen met tuin, appartementen met balkon én kavels waar kopers zelf hun droomhuis kunnen bouwen. De wijk bestaat straks uit vier verschillende delen, elk met een eigen sfeer en kenmerken. De woningen verschillen in vorm, grootte, kleuren en materialen. Het openbaar gebied gaat zorgen voor een verbindende factor. Hier vinden we schelpenpaden, beklinkerde wegen en grasbetontegels die ook gebruikt worden als parkeerplaatsen met groene elementen.

Duurzaam, groen en rekening houdend met het klimaat
De gemeente Waddinxveen en Woonpartners Midden-Holland hebben bij de ontwikkeling van het inrichtingsplan voor het openbaar gebied nadrukkelijk rekening gehouden met klimaatadaptatie en het maken van een wijk die ook geschikt is voor planten en dieren. De woningen in 't Suyt 2 passen in het groene karakter van de wijk, zowel in materiaalgebruik als in uitstraling. Overtollig regenwater wordt straks opgevangen in watergangen, waardoor wateroverlast bij hevige regenval wordt voorkomen. Daarnaast worden er schaduwplekken gecreëerd om de hitte te temperen en wordt er rekening gehouden met de aanwezige diersoorten in de omgeving.

Het plukbos is aangelegd voordat de bouw start
In de woonwijk draait het om de beleving van groen, voor jong en oud. Tegenover de Florijnlaan is een onbebouwd gebied in januari omgetoverd tot een plukbos. Een mix van in totaal meer dan 80 fruit- en notenbomen zijn aangeplant met omwonenden. Naast het plukbos komt in 2024 een natuurlijke speeltuin voor kinderen. Op loopafstand van het plukbos is er een openbare schapenweide.

Fotobijschrift: Interim directeur-bestuurder Diederik Hommes van Woonpartners Midden-Holland en wethouder Albert Kerssies ondertekenen intentieverklaring voor ’t Suyt 2.