Ga naar de inhoud

Op dinsdag  4 juni 2024 is het gerestaureerde mozaïek, gemaakt door Cor Dam, onthuld. Het mozaïek is verwerkt op de hoek van de gevel van het nieuwbouw appartementencomplex De Eendracht aan de Dunantsingel.

Cor Dam (1935 – 2019) volgde de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna studeerde hij gedurende drie jaar boetseren en beeldhouwen aan de afdeling bouwkunde van de Technische Hogeschool te Delft o.l.v. prof. Wenckebach. De jaren daarna is hij werkzaam geweest als zelfstandig ontwerper en keramist.

Het kunstwerk was jaren onderdeel van de gevel van de voormalige Anne Frankschool. Ten behoeve van de toekomstige nieuwbouwplannen in de wijk Gouda Oost diende de school gesloopt te worden. Het kunstwerk werd verwerkt in het stedenbouwkundige plan om het te bewerken.  Na de sloop van de school zijn de mozaïektegels een aantal jaar bewaard om uiteindelijk een nieuwe plek te krijgen in het nieuwbouwproject aan de Dunantsingel. Venster architecten en bouwer Van Wijnen hebben het mozaïek verwerkt op de hoek van de gevel van het appartementengebouw. Het wijkteam Gouda Oost heeft een deel van de restauratie gesponsord, omdat zij verheugd waren dat het mozaïek op deze manier bewaard kon blijven.

Hoewel het mozaïek al een tijd zichtbaar is voor omwonenden, is er gekozen voor een officiële onthulling ter ere van de kunstenaar en om het bord met alle informatie over het kunstwerk tentoon te stellen. Onder de aanwezigen waren de familie van wijlen Cor Dam, het wijkteam van Gouda Oost, werknemers van Woonpartners Midden-Holland, genodigden van Gemeente Gouda en bewoners van het appartementencomplex.

Wilt u het mozaïek bezichtigen? Het is te zien op het gebouw van Woonpartners Midden-Holland De Eendracht aan de Dunantsingel in Gouda.