Ga naar de inhoud

Op 12 februari is een belangrijke mijlpaal bereikt in het project Raadhuisplein in Waddinxveen. Wethouder Vleij heeft samen met Diederik Hommes, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland en Lotte van Houwelingen, directeur van aannemer BM van Houwelingen, het startsein gegeven voor het boren van bronnen op deze nieuwbouwlocatie. Het Sleutelkwartier, het gebied tussen de Hefbrug en het station, krijgt er een modern en duurzaam wooncomplex bij.

Plek binnen Sleutelkwartier voor sociale woningen
Woonpartners Midden-Holland bouwt aan het Raadhuisplein een duurzaam wooncomplex met daarin tweekamerappartementen van 54m2 en driekamerappartementen van 72 m2. Jep Swinkels van Architectenbureau Visser – Bouwman is verantwoordelijk voor het duurzame ontwerp van het gebouw en draagt hierdoor bij aan de waardevolle toevoeging van de wijk. Wethouder Femke Vleij is blij dat de bouw nu officieel gestart is. “Het oude gemeentehuis maakt plek voor een modern en duurzaam wooncomplex met 37 sociale huurappartementen. Dat is een waardevolle toevoeging aan de woningmix in Waddinxveen. De woningen worden gasloos, voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en er wordt veel aandacht besteed aan het toevoegen van groen”.

Vergroenen
Het Raadhuisplein heeft last van hittestress vanwege de nu veelal harde bestrating. Door groen toe te voegen wordt hittestress tegengegaan en de biodiversiteit bevorderd. De lage daken worden voor een groot deel voorzien van sedum, waardoor er een groen dak ontstaat. Op de kopgevels van het complex wordt gevelbegroeiing toegevoegd. Niet alleen het wooncomplex wordt vergroend, maar ook het Raadhuisplein. De parkeerplaatsen op het binnenhof krijgen halfopen verharding om verdere vergroening te bevorderen en het regenwater op te vangen.

Op 12 februari gestart met het boren van de bronnen
In 2022 en 2023 is het project gestart met twee informatieavonden voor de buurt waarbij de omgeving geïnformeerd en betrokken werd over de plannen. Na veel voorbereiding zijn nu de eerste bronnen geboord. In totaal worden er 15 bronnen geboord ten behoeve van de aanvoer van (bodem)warmte voor de individuele warmtepompen in de woningen. Deze energiezuinige bodemwarmtepomp zorgt in het appartement voor vloerverwarming in de winter, verkoeling in de zomer en voor het warm water.

Samen zorgen we voor een betere toekomst
Interim directeur-bestuurder Diederik Hommes is content dat het boren van de bronnen begonnen is. “Deze woningen bieden niet alleen onderdak, maar creëren ook kansen op een stabiele en gezonde leefomgeving. Laten we blijven streven naar een samenleving waarin iedereen kan genieten van een veilig en comfortabel thuis".

Trots en met vertrouwen in samenwerking
Ook Lotte van Houwelingen was aanwezig bij het startsein van de het boren van de bronnen en gaf aan vertrouwen te hebben in de samenwerking met de verschillende partijen en is trots op de bouw die zij mogen realiseren in opdracht van Woonpartners Midden-Holland.