Op donderdag 28 april 2022 waren alle huurders van de 68 woningen aan de Buizerdhoek in Waddinxveen uitgenodigd om de oplevering van het groot onderhoudsproject te vieren.
Kirsten Schippers, wethouder van Waddinxveen, Merlien Welzijn, directeur-bestuurder Woonpartners en Henk den Boer, directeur Strategie en Ontwikkeling van Roza Vastgoedonderhoud sloten aan bij de gezellige bijeenkomst.
Fris en duurzaam combineren
Iedereen kon beamen dat de woningen er weer puik bij staan als je komt aanrijden. En dat heeft te maken met de vernieuwde geïsoleerde daken.
Merlien verwoordde het: “De woningen staan er weer fris bij. Niet alleen door het onderhoud dat gedaan is maar ook door het onderhoud te combineren met betere isolatie. De woningen zijn van label C naar gemiddeld A gegaan. We hopen u als bewoner daarmee te helpen om de energierekening in de hand te houden.
We doen dat ook niet alleen. We hebben gekozen om met Roza Vastgoedzorg samen te werken omdat ze ruim 80 jaar ervaring hebben met onderhoudswerkzaamheden waarbij je in gesprek gaat met bewoners. Kelly en Cor kennen jullie allemaal. Ik heb ook begrepen dat er geen perfectie bestaat maar dat je bijvoorbeeld via het spreekuur op laagdrempelige manier samen naar oplossingen kan zoeken”.
Nestkastjes
“Ik bedank eerst Woonpartners voor wat jullie geïnvesteerd hebben. Met verduurzamen hebben we als gemeente meestal met eigenaren te maken. Als huurder ben je afhankelijk van de woningcorporatie. Ik hoorde dat sommige bewoners het best spannend vonden dat hun dak eraf ging, maar ik zie dat het goed is gekomen.
Als bewoners hebben jullie al veel meegemaakt: naast de werkzaamheden aan de woningen heeft de gemeente ook het openbaar gebied aangepakt en is de school verbouwd. Maar deze wijk staat er nu prachtig bij. Er zijn zelfs nestkastjes geplaatst en dat maakt mij als wethouder van natuur en recreatie ook erg blij. Ik hoop dat u als bewoners hier nog lang kan blijven wonen met veel woongenot” aldus wethouder Kirsten Schippers.
Comfortabel wonen
Als laatste sprak Henk den Boer de bewoners toe. Hij beaamde de woorden van Merlien Welzijn: “Dit project is teamwork. We doen het niet alleen maar met een team dat bestaat uit medewerkers van Roza Vastgoedzorg, Woonpartners en bewoners. Met deze werkzaamheden hebben we mooie energiebesparende maatregelen getroffen. Zo kan de huurder comfortabel wonen en heeft de woning een lager energieverbruik. Met de stijgende energieprijzen is en wordt dat steeds belangrijker. We hebben reeds eerder voor Woonpartners mogen werken en ook nu is het fijn om een prachtig project te kunnen overdragen”.
Alle huurders kregen als dank een mooie hortensia aangeboden om in de tuin te planten. Buren spraken met elkaar en deelden hun gedachten hoe je nog meer energie kan besparen onder het eten van een broodje.
Interview
Aan de oplevering ging wel een periode van 7 maanden werk vooraf. We spraken met Cor Vriend, projectleider van Roza, Arnold Jansen van de HRHM en Berhane, werknemer SROI bij het project in de modelwoning nummer 30.
Wat moeten we verstaan onder verduurzamen in dit project?
Arnold: ”Als huurders op hun woonlasten willen besparen, dan moeten we eerst zorgen dat de woningen goed geïsoleerd zijn. Met de stijgende energieprijzen is dat zo belangrijk”.
Cor: “Wij isoleren het dak en plaatsen nieuwe dakpannen. We plaatsen HR+ glas met een ventilatierooster. Als een woning goed geventileerd is, verbruik je minder energie, wist je dat? We hebben ook nog overal een nieuwe ketel geplaatst. Daarnaast hebben we aandacht geven aan een veilig hang- en sluitwerk en het monteren van een CO2 melder”.
Hoe ervaren de huurders dat?
Cor: “We hebben het in 2 fases gedaan. We zijn gestart in september 2021, in maart waren we halfweg en nu zijn we helemaal klaar, volgens de planning. We deden het blok per blok. Ik ken elke huurder en vraag hen ook direct naar me toe te komen als er iets is. Ik loop dan ook de hele dag door de buurt. Vertrouwen is zo belangrijk, je woord nakomen ook”.
Arnold: “Vooraf zijn de huurders goed voorgelicht. Je hebt namelijk 70% akkoord van de huurders nodig om duurzaamheidswerkzaamheden te mogen uitvoeren. Ik woon er zelf ook in een van de woningen en kan alleen maar zeggen dat het hele project perfect is verlopen. Zelfs in hartje winter was de tijd dat we zonder verwarming zaten zo kort mogelijk. Het is fijn dat de medewerkers daarin meedenken”.
Hoe vlot gingen de werkzaamheden?
Cor: “Ik doe het niet alleen hoor. Er lopen hier gemiddeld 28 medewerkers rond inclusief 9 dakdekkers en mannen voor de steigerbouw. Het interieur hebben we niet meegenomen, maar je moet wel denken aan schoonlopers op weg naar boven en netjes werken want het geeft nog wel wat stof. We doen één woning per dag en in 4 dagen is een heel blok voorzien van dakpannen. Ook met storm lag het werk even stil. En ik heb hulp van Berhane.”
Berhane is aangesteld binnen het traject SROI, waarbij mensen die moeilijk aan werk komen extra begeleiding krijgen in hun werkzaamheden. Hij zorgde voor het afplakken van vloeren, trap en zolder met folie en dat alles netjes bleef. Hij is ondertussen een bekend gezicht in de buurt.
Berhane: “Ik werk hier 5 dagen in de week en woon in Waddinxveen met mijn vrouw en drie kinderen. Vroeger was ik fietsenmaker in Eritrea. Het is dan erg prettig om dichtbij huis te mogen werken. Ook de bewoners zijn erg begaan met mijn situatie. Nu het project ten einde is, zoekt ik nog een ander project om te werken”.
Nog een laatste opmerking?
Arnold: “De bewoners in deze woningen wonen hier vaak al heel lang. Vroeger met heel hun gezin, tegenwoordig dikwijls met twee personen in een groot huis. Maar als je het hier zo goed hebt, waarom zou je dan verhuizen? Ik snap dat het de doorstroming zou stimuleren, maar er is dan een aanbod nodig van kleinere huizen of appartementen met mindere kosten. Alleen die zijn heel moeilijk te vinden”.