Ga naar de inhoud

Begin 2020 zijn de bewonerscommissie en de bewoners op de hoogte gebracht van de renovatieplannen van 100 huurwoningen aan de IJssellaan en de F.W. Reitzstraat. Inmiddels is er ervaring opgedaan met het persen van de funderingspalen en is een proefwoning ingericht. Tijdens een projectbezoek op dinsdag 20 april keek de directie van Woonpartners en Smits Vastgoedzorg mee in de proefwoning.

Smits Vastgoedzorg voert het project uit. Er is gekozen om de woningen te behouden en de renovatie inclusief de funderingen in de woningen aan te pakken. Met deze duurzame oplossing worden de karakteristieke woningen behouden in de wijk.  

René Mascini, directeur-bestuurder Woonpartners Midden-Holland: “Wij werken graag samen met Smits Vastgoedzorg. Zij hebben hun kwaliteit en manier van meedenken al bewezen bij het groot onderhoud van de 11 appartementencomplexen in Oud-Achterwillens. Het is een van onze RGS-partners. Bij groot onderhoud maken we niet alleen afspraken over de aanpak van de woning en de verduurzaming, maar ook over het onderhoud in de jaren erna. Ik was erg benieuwd naar de werkzaamheden met nieuwe funderingspalen in de proefwoning. Ik ben blij dat de geluidsoverlast te overzien is.” 

Met bewoners in gesprek 

In de voorafgaande periode zijn met de bewoners individuele gesprekken gevoerd. Zo is er bekend wat de bewoners belangrijk vinden, hoe hun persoonlijke situatie eruitziet en waar de uitvoerder rekening mee moet houden tijdens het onderhoud. De techniek voor de funderingen is zo uniek dat ook daar nog naar de details in de uitvoering wordt gekeken.  

Unieke manier van onderheien 

Hans van der Krogt, directeur van Smits Vastgoedzorg: “De manier waarop we de funderingen aanpakken, kun je wel bijzonder noemen. Normaliter slaan we eerst de funderingspalen en daarna worden de betonvloeren gestort. Hier hebben we eerst de vloer gestort en daarna persen we de palen erin en verankeren we ze aan de vloer. Op deze manier kunnen we de binnenwanden behouden en zijn de kosten ook lager. Bewoners die van hun huis een paleisje hebben gemaakt, hoeven dan ook niet helemaal opnieuw te beginnen”. 

Wat wel al vaststaat is dat alle woningen een nieuwe badkamer, toilet en keuken krijgen. Ook worden de voor- en achtergevels geïsoleerd. Het dak wordt geïsoleerd en wordt voorzien van nieuwe dakpannen, de bestaande dakkapellen blijven zitten maar de zijwanden van de dakkapellen worden geïsoleerd en de dakbedekking van de dakkapel wordt vervangen. Alle schuren worden vervangen en ook de schutting aan de poortzijde met toegangsdeur.  

Tijdelijk logeren 

De werkzaamheden zijn ingrijpend voor de bewoners. Het staat ook vast dat bijna alle bewoners tijdens de werkzaamheden in de woningen tijdelijk de woning moeten verlaten. Dit is nodig omdat er aan de vloeren, keuken en badkamer gewerkt wordt. Daarvoor krijgen de huurders een logeerwoning aangeboden. Dit is een compleet ingerichte woning waar ze verblijven tijdens de werkzaamheden.  

In mei 2021 ontvangen de huurders een bewonersinformatieboekje met een toelichting over de werkzaamheden, de vergoedingen, logeerwoningen, extra keuzes die de bewoners kunnen maken, opslag van spullen en het traject voor akkoord. 

Voor de duurzaamheidsmaatregelen heeft Woonpartners de instemming nodig van 70% van de bewoners. Bewoners krijgen daarvoor een uitnodiging en kunnen ook de modelwoning bezoeken. Zo zien ze gelijk hoe hun woning er straks komt uit te zien en welke veranderingen er precies gaan plaatsvinden.