Ga naar de inhoud

Op 17 februari is de lancering geweest van de tweede editie van het Magazine over 'Prestatieafspraken en de Woningbouwopgave' van het ministerie van BZK. Voor dit magazine heeft Platform 31 René Mascini en Paula Sangers geïnterviewd. Het is een mooi artikel waarin de aanpak van de wijk Gouda Oost als voorbeeldproject wordt gepresenteerd.

Het artikel gaat over het woningtekort en de bouwopgave en hoe de woningcorporaties omgaan met prestatieafspraken. Dit vraagt om nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen. Met een gedeelde visie, ambitie en opgave kunnen overheden, woningcorporaties en huurdersorganisaties samen werken aan voldoende beschikbare, betaalbare en kwalitatief goede woningen voor iedereen. Dit artikel schetst de opgave en laat zien welke rol prestatieafspraken spelen in het proces. 

Katern 3 benadrukt de noodzaak om snel meer woningen te bouwen. Maar de manier waarop we woningen programmeren, staat de realisatie soms in de weg. Zo spelen er veel onzekerheden die invloed kunnen hebben op de vraag- en de aanbodkant van de woningmarkt. Ontwikkelingen zoals stikstofdepositie, de gevolgen van een economische crisis en huishoudensverdunning hebben daarnaast een enorme invloed op de woningbouwopgave. Een adaptieve aanpak is nodig om te kunnen in spelen op dit  soort ontwikkelingen, nu en in de toekomst.

Katern 2 geeft voorbeelden uit de praktijk uit het hele land. Mooie inspiratieverhalen. In dat kader gaven projectontwikkelaar Paula Sangers en directeur-bestuurder René Mascini van Woonpartners Midden-Holland in een interview een toelichting op de aanpak van Gouda Oost.

"Doordat de partijen gezamenlijke optrokken is ook de sociale component in de wijkverbetering meegenomen. Zelfs de kinderburgemeester werd betrokken, zij maakte een apart budget vrij voor Gouda Oost. Dit heeft geleid tot de aanleg van extra groen- en speelvoorzieningen en verbeterd onderwijs. Een goede zet," vind Mascini: “Je bouwt niet alleen een huis, je bouwt een leefmilieu voor de toekomst.”