Ga naar de inhoud

Behoefte aan zorg of zorg naar behoefte. In beide gevallen is dit vanaf 1 juli aanstaande eenvoudiger mogelijk voor de bewoners van de Zuidrandflat in Gouda. De Dienstbode, een nieuw zorgconcept, start met een pilot in het complex waar 55-plussers zelfstandig wonen. Op een kleinschalige en persoonlijke wijze biedt de Dienstbode zorg aan. Niet alleen het leveren van zorg maar ook aandacht voor het integrale welzijn van de bewoners is de leidraad. De betrokken partijen tekenden op dinsdag 29 juni 2021 een samenwerkingsovereenkomst.

Nieuw zorgconcept

De Dienstbode is een nieuw zorgconcept, bedacht door Hans van Putten (onder andere oprichter van Thomashuizen, Herbergier en Zorgbutler). Fundis heeft het idee omarmt en wil dit binnen de regio Midden-Holland verder uitwerken. “Voor mij moet zorg altijd warm, persoonlijk en deskundig zijn.” zegt Van Putten, hij vervolgt: “Mijn ervaring is dat dit het lukt met een kleinschalige bedrijfsvoering en met zorgondernemers die echt betrokken zijn en aandacht hebben voor hun gasten. Ondernemerschap maakt dat zij zich verantwoordelijk voelen en dat zij hun gasten tevreden moeten houden”. Ajay en Soenita gaan de uitdaging als ondernemersechtpaar graag aan: “Wij zijn erg gebrand en verheugd om de Dienstbode te laten slagen. Het welzijn en de zorg van de bewoners staan centraal, ondersteund door ons bevlogen ondernemerschap".

Woonpartners omarmt het initiatief en faciliteert dit graag in de Zuidrandflat. Mark Dijsselbloem (manager Wonen) zie ook dat bewoners steeds langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen: “Regelmatig zien we situaties waarbij het zelfstandig wonen zonder verdere ondersteuning eigenlijk niet meer kan, maar er geen alternatief is. De direct nabijheid van zorg en de persoonlijke benadering in de vorm van de Dienstbode zou hiervoor een oplossing kunnen bieden”.

Samen met en voor de bewoners

Het concept wordt als pilot in de Zuidrandflat uitgerold. Ook de bewonersvereniging van het seniorencomplex is in de aanloop naar de samenwerkingsovereenkomst betrokken geweest. De activiteiten die al in de recreatieruimte plaatsvinden, blijven dan ook bestaan. Bewoners kunnen vrijwillig lid worden van De Dienstbode. Andere bewoners kunnen natuurlijk nog steeds gebruik blijven maken van de recreatieruimte. “Door de samenwerking met de Dienstbode kunnen onze bewoners gebruikmaken van een extra vorm van dienstverlening. Het is geheel vrijwillig, niemand is ergens toe verplicht, maar gaat het wat slechter en wil je graag zorg dicht bij huis, dan kun je dat in het gebouw zelf vinden”, aldus Carin Westerbos (regisseur wonen met zorg bij Woonpartners).

Langdurige samenwerking

Na een introductiefase van enkele maanden van het zorgconcept De Dienstbode volgt een testfase van een jaar. Zodra duidelijk is of het concept aansluit bij de behoefte van de bewoners, volgt een langjarige overeenkomst. René Mascini (directeur-bestuurder Woonpartners) is verheugd dat hij vlak voor zijn vertrek als bestuurder deze samenwerkingsovereenkomst kan tekenen: “Ik ben blij dat we opnieuw een nieuwe vorm van zorg kunnen verwelkomen. Ik hoop dat de Dienstbode een succesformule wordt in de Zuidrandflat. Als dit het geval is zijn er goede kansen om deze nieuwe vorm van dienstverlening ook in andere wooncomplexen van Woonpartners te introduceren”, aldus Mascini. Fundis staat garant voor het overnemen van de zorg. Guido Blom, directeur van Fundis vult daarop aan: “Met de Dienstbode geven we invulling aan onze ambitie om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. Steeds meer ouderen zijn op zoek naar passende woonvormen, aangevuld met diensten en zorg. De dienstbode is dan ook een mooi aanvullend concept binnen het netwerk van Fundis”.