Schaf de verhuurderheffing af. Dat geld is hard nodig voor meer betaalbare en duurzame huurwoningen en voor veiligere en prettigere wijken.’ Die oproep deden meer dan honderd wethouders en woningcorporaties vorige week aan politiek Den Haag. Ze stuurden brieven aan de informateur en ondersteunden die met video’s en op social media. Ook Woonpartners Midden-Holland heeft samen met Kirsten chippers, wethouder van Waddinxveen een brief aan de informateur gestuurd. Voor de gemeente Gouda en Zuidplas deden ze dat samen met collega-corporatie Mozaïek Wonen.
Onder het motto Laat woningcorporaties hun werk doen deden meer dan honderd gemeenten en corporaties een oproep om de heffing af te schaffen. In veel gevallen werd hun oproep ondersteund door hun huurdersorganisaties.
Plannen voor de toekomst in Waddinxveen
In de brief staat ondermeer: "In Waddinxveen liggen de plannen klaar om de komende jaren ruim 400 sociale huurwoningen te bouwen. En we werken hard aan het duurzamer maken van bestaande woningen. Bij renovaties verbeteren en verduurzamen we woningen tegelijkertijd. Op sommige plekken maken inwoners zich zorgen over de veiligheid en sfeer in hun wijk. Prettig wonen stopt niet bij de voordeur. Met bewonersorganisaties, wijkverenigingen en maatschappelijk werk nemen we initiatieven om bewoners met elkaar in contact te brengen. We zorgen voor begeleiding en toezicht om overlast en onveiligheid tegen te gaan".
"Daarnaast is er meer nodig om te taakstellingen te realiseren: de opgave om de woningen toekomst- en zorgbestendig te maken is erg groot. De energietransitie brengt eveneens zeer forse investeringen met zich mee" aldus wethouder Schippers.
Wonen issue voor kabinetsformatie
Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, is blij met al die signalen richting Den Haag, in het bijzonder de steun van wethouders en huurders: ‘De kabinetsformatie is bezig, het is zaak nu het belang van wonen te onderstrepen, want er moet nogal wat gebeuren, overal in het land. Natuurlijk hebben we de informateur al onze Actieagenda Wonen toegezonden, dus daar kunnen ze zo mee aan de slag.’
Verhuurderheffing
Sinds de invoering van de verhuurderheffing in 2013 droegen woningcorporaties al meer dan 11 miljard euro af aan de schatkist. Geld dat betaald wordt door hun huurders en dat corporaties niet kunnen gebruiken om nieuwe huurwoningen te bouwen, wijken te verbeteren en huizen te verduurzamen. Ook willen corporaties hun huren niet extra verhogen om de verhuurderheffing op te vangen. Inmiddels zijn velen overtuigd dat de verhuurderheffing niet langer verdedigbaar is, gezien de grote opgaven op het gebied van wonen. De druk op het komende kabinet om de stap te zettende belasting af te schaffen neemt alsmaar toe.