Ga naar de inhoud
Collectieve verwarming

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de collectieve verwarming in uw woning.

Veelgestelde vragen

Per 1 januari 2023 geldt er een andere prijs voor verwarming. Deze prijs is door de stijgende kosten (ongeveer) 2.5x gestegen. Er is in 2023 wel een compensatie vanuit de overheid van ongeveer € 1.100,-.

Dit komt neer op € 92,- per maand. Dit compensatiebedrag wordt door Woonpartners verrekend met het bedrag dat u maandelijks betaalt aan warmtekosten. In uw nieuwe maandelijkse voorschotbedrag zijn de verhoogde warmtekosten en de compensatie dus al verwerkt.

De stijgende kosten zijn in de meeste gevallen hoger dan de compensatie van € 92,- per maand. Hierdoor is in veel gevallen het nieuwe voorschotbedrag hoger dan vorig jaar. In sommige gevallen is dit niet zo. Dit kan bijvoorbeeld als u heel weinig verbruikt. In dat geval ziet u een negatief bedrag staan.

Dit betekent dat u vanaf 1 maart 2023 geen voorschot meer hoeft te betalen. Het negatieve bedrag betalen wij echter niet aan u uit, maar verrekenen we met de afrekening servicekosten 2023 die u in de loop van 2024 ontvangt. Uw voorschot wordt dus betaald uit de compensatie.

Heeft u zelf uw voorschotbedrag al verhoogd om te voorkomen dat u veel zou moeten bijbetalen? Dan is uw voorschotbedrag nu waarschijnlijk veel te hoog. Woonpartners is uitgegaan van uw voorschotbedrag zoals dat op 1 januari was en heeft dit vermenigvuldigd met 2,5.

 

Het kan zijn dat uw voorschot te laag was ten opzichte van uw verbruik in 2021. Wij hebben gekeken wat u zou moeten betalen op basis van uw verbruik. En dat bedrag hebben wij vermenigvuldigd met 2,5. Wij raden u aan dit nieuwe voorschotbedrag niet te verlagen.

Wilt u uw voorschotbedrag verlagen? Hou dan rekening met uw oorspronkelijke voorschotbedrag en vermenigvuldig dat met 2,5. Zo betaalt u niet onnodig veel te veel.

Het kan zijn dat uw voorschot te laag was ten opzichte van uw verbruik in 2021. Woonpartners heeft daar al rekening mee gehouden. U hoeft uw voorschot dus niet verder aan te passen.