Geplaatst op

Maart staat bol van de dagen die draaien om zorg, welzijn en samenleven. De Dag van de Zorg, NL Doet, de Week van het Sociaal Werk – allemaal momenten waarop we stilstaan bij de mensen die voor anderen klaarstaan. En dat is hard nodig, want de zorg verandert. De vraag groeit, het personeelstekort stijgt en steeds vaker wordt een beroep gedaan op de kracht van wijken en gemeenschappen. 

Ik dacht daaraan toen ik onlangs bij ons nieuwste woonproject stond met een mix van woningen voor zowel jongeren als ouderen. Op deze plek verruilen ouderen hun ruimere gezinswoning voor een comfortabele, geschikte woning voor als zij minder mobiel zijn of worden. Niet alleen omdat het praktischer is, maar ook omdat ze zien wat die stap betekent: voor henzelf, voor de doorstroming in de wijk en voor de jongeren die in de 'oude' woning nu hun eerste eigen woning vinden. 



Verhuizen is meer dan stenen ruilen 

Zo’n stap zet je niet zomaar. Een huis is meer dan een stapel bakstenen – het is een plek vol herinneringen. Maar het is ook de plek waar je toekomst ligt. De ouderen die hier een nieuw thuis vinden, laten iets achter en krijgen er iets voor terug: een woning die beter past bij hun leven nu, minder onderhoud, minder zorgen. En vooral: een plek waar ze onderdeel blijven van een gemeenschap. 

Want dat is misschien wel de grootste uitdaging in deze tijd van vergrijzing en een verschuivende zorgvraag. We kunnen de zorg niet alleen overlaten aan professionals – de druk is te hoog. Een sterke, sociale wijk kan veel opvangen. Mensen die naar elkaar omkijken, even boodschappen doen voor een buurman, een praatje maken, een oogje in het zeil houden. Het lijkt klein, maar het maakt een wereld van verschil. 

Samen leven, samen zorgen 

Als woningcorporatie zijn wij er niet voor de zorg, maar we zien wel wat er nodig is. We bouwen niet alleen woningen, wij helpen gemeenschappen groeien. In projecten zoals deze, waar jong en oud samen wonen, elkaar ontmoeten en – zonder dat het een verplichting wordt – elkaar helpen. 

Deze ouderen doen straks meer dan verhuizen als zij hun nieuwe sleutel in handen krijgen. Ze maken ruimte voor gezinnen die al jaren op zoek zijn naar een passende woning. Ze geven jongeren een kans om hun eerste zelfstandige stappen te zetten. En ze laten zien dat verandering niet alleen spannend is, maar ook kansen biedt. 

Dat is veerkracht. En dat is samenleven. 

Deel dit nieuws

Overig nieuws

De kracht van de plastic tuinstoel

Een straat vol geuren van barbecue, kinderen die krijten op de stoep, een buurvrouw die salades uitdeelt en iemand die, zoals altijd, nét iets te fanatiek het vuur opstookt. Het is zomer in de wijk. En elke keer als ik ergens een kring plastic tuinstoelen zie staan, weet ik: hier gebeurt iets belangrijks. De kracht van de plastic tuinstoel
Lees meer

Haalbaarheidsonderzoek voor warmtenet gestart

De gemeente Waddinxveen, Woonpartners Midden-Holland en warmtenetspecialist NetVerder gaan de haalbaarheid van een collectieve warmtevoorziening in de Startbuurt GVPH verder onderzoeken. Daarvoor hebben ze een intentieovereenkomst getekend. De Startbuurt GVPH bestaat uit de buurten Groenswaard, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt. Uit de recente voorkeurspeiling in de Startbuurt geeft meer dan 60% van de deelnemers aan meer te willen weten over een warmtenet. Door het onderzoeken van de haalbaarheid blijft het warmtenet een van de mogelijkheden om de ongeveer 3.300 woningen in de toekomst duurzaam te verwarmen.
Lees meer

Sleutels in de hand, zomer in de lucht

Goed nieuws voor de wijk Park Triangel: de bewoners van Windsor hebben de sleutel gekregen! In totaal starten 41 huishoudens deze maand een nieuw hoofdstuk in hun leven, in een comfortabele en duurzame woning.
Lees meer