Geplaatst op

Maart staat bol van de dagen die draaien om zorg, welzijn en samenleven. De Dag van de Zorg, NL Doet, de Week van het Sociaal Werk – allemaal momenten waarop we stilstaan bij de mensen die voor anderen klaarstaan. En dat is hard nodig, want de zorg verandert. De vraag groeit, het personeelstekort stijgt en steeds vaker wordt een beroep gedaan op de kracht van wijken en gemeenschappen. 

Ik dacht daaraan toen ik onlangs bij ons nieuwste woonproject stond met een mix van woningen voor zowel jongeren als ouderen. Op deze plek verruilen ouderen hun ruimere gezinswoning voor een comfortabele, geschikte woning voor als zij minder mobiel zijn of worden. Niet alleen omdat het praktischer is, maar ook omdat ze zien wat die stap betekent: voor henzelf, voor de doorstroming in de wijk en voor de jongeren die in de 'oude' woning nu hun eerste eigen woning vinden. 



Verhuizen is meer dan stenen ruilen 

Zo’n stap zet je niet zomaar. Een huis is meer dan een stapel bakstenen – het is een plek vol herinneringen. Maar het is ook de plek waar je toekomst ligt. De ouderen die hier een nieuw thuis vinden, laten iets achter en krijgen er iets voor terug: een woning die beter past bij hun leven nu, minder onderhoud, minder zorgen. En vooral: een plek waar ze onderdeel blijven van een gemeenschap. 

Want dat is misschien wel de grootste uitdaging in deze tijd van vergrijzing en een verschuivende zorgvraag. We kunnen de zorg niet alleen overlaten aan professionals – de druk is te hoog. Een sterke, sociale wijk kan veel opvangen. Mensen die naar elkaar omkijken, even boodschappen doen voor een buurman, een praatje maken, een oogje in het zeil houden. Het lijkt klein, maar het maakt een wereld van verschil. 

Samen leven, samen zorgen 

Als woningcorporatie zijn wij er niet voor de zorg, maar we zien wel wat er nodig is. We bouwen niet alleen woningen, wij helpen gemeenschappen groeien. In projecten zoals deze, waar jong en oud samen wonen, elkaar ontmoeten en – zonder dat het een verplichting wordt – elkaar helpen. 

Deze ouderen doen straks meer dan verhuizen als zij hun nieuwe sleutel in handen krijgen. Ze maken ruimte voor gezinnen die al jaren op zoek zijn naar een passende woning. Ze geven jongeren een kans om hun eerste zelfstandige stappen te zetten. En ze laten zien dat verandering niet alleen spannend is, maar ook kansen biedt. 

Dat is veerkracht. En dat is samenleven. 

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Belastingdienstbrief over uw inkomen? Zo zit het!

Elk jaar in februari vraagt Woonpartners Midden-Holland bij de Belastingdienst inkomensgegevens op. Dit doen we om de jaarlijkse huurverhoging te kunnen berekenen. Uw privacy staat hierbij voorop: wij krijgen geen exacte bedragen te zien, alleen een code die aangeeft in welke inkomensgroep u valt.
Lees meer

Gelijke kansen beginnen bij een stevig fundament

Op Wereldvrouwendag zie je ze overal: inspirerende speeches, krachtige verhalen van vrouwen die barrières doorbreken, strijdbare oproepen voor gelijke rechten. Op tv, in de krant, op sociale media. Mooie woorden, terechte woorden. Maar terwijl ik luister naar een debat over gelijke lonen en leiderschap, dwalen mijn gedachten af naar iets fundamentelers. 
Lees meer