Ga naar de inhoud
Brandveiligheid

Brandveiligheid is een topprioriteit voor Woonpartners Midden-Holland. We nemen uitgebreide maatregelen om de brandveiligheid in al onze gebouwen te waarborgen. Dit doen we door middel van technische voorzieningen, maar we kunnen het niet alleen.

Uw Rol in Brandveiligheid

Ook onze bewoners spelen een cruciale rol in het brandveilig houden van vluchtroutes, galerijen en algemene ruimtes. Wij vragen u daarom om geen spullen of objecten te plaatsen in gangen of openbare ruimtes.

Onze complexbeheerders letten natuurlijk ook op en zullen mogelijke obstakels verwijderen. Twijfelt u, neem dan vooral contact op met uw complexbeheerder.

Scootmobielen en Vluchtroutes

Nieuwe regelgeving verbiedt het parkeren van scootmobielen in vluchtroutes en algemene ruimtes. Dit betekent dat scootmobielen in de woning of berging moeten worden geplaatst. Hoewel we begrijpen dat bewoners met een scootmobiel deze graag dicht bij hun voordeur parkeren, mag de veiligheid van anderen hierdoor niet in gevaar komen. Vraag de gemeente (WMO) om u hierbij te adviseren

Verplichte Rookmelders

Rookmelders zijn essentieel voor uw veiligheid, vooral wanneer u slaapt. Uw reukvermogen werkt dan niet optimaal, en een rookmelder kan u tijdig waarschuwen bij brand. Aangezien de brandweer gemiddeld 8 minuten nodig heeft om na een melding ter plaatse te zijn, kan een rookmelder levensreddend zijn. Er zijn ook speciale rookmelders beschikbaar voor doven en slechthorenden. (Bron: CBS)

Inboedelverzekering

Vanuit het huurcontract bent u verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar wellicht bent u er nog niet aan toe gekomen. Deze verzekering dekt niet alleen schade door brand, maar ook door blus- en waterschade.

Regels Rondom Open Vuur

Het is verboden om barbecues of vuurkorven aan te steken op balkons, galerijen en in binnentuinen, vanwege het brandgevaar. Roken in de lift of andere algemene ruimten is eveneens niet toegestaan.

Veilig en Sfeervol

Veel bewoners hebben geprobeerd de gemeenschappelijke ruimtes en galerijen gezelliger te maken met persoonlijke spullen. Helaas is dit vanwege brandgevaar niet toegestaan. Samen met onze bewoners zoeken we naar veilige manieren om deze ruimtes sfeervol te maken.

Heeft u ideeën om uw gebouw veiliger en sfeervoller te maken? Neem dan contact op met uw complexbeheerder.

Meer informatie over brandveiligheid? 

Bewonersbrief juli 2024

Folders - Brandweer (meertalig)

Vlucht met je vluchtplan - Brandweer

Van vlam naar uitslaande brand in 3 minuten - Brandweer Amsterdam Amstelland

Blijf uit de rook - Brandweer

 

Veelgestelde Vragen

In 2024 is de nieuwe wet- en regelgeving ingegaan: “Besluit Bouwwerken Leefomgeving” (BBL) en de omgevingswet. Daarin staat dat wij samen met u moeten zorgen dat u het gebouw brandveilig kunt gebruiken.

Dus zorgen we ervoor dat er

  • niets meer (op)hangt of staat wat deze risico’s oplevert;
  • geen brandgevaar ontstaat
  • bij brand geen gevaarlijke situatie ontstaat
  • de bestrijding van brand niet wordt tegengehouden
  • bij brand niets in de weg staat bij het gebruik van vluchtmogelijkheden
  • bij brand niets in de weg staat bij het redden van personen of dieren.

Ja. Dit doen we door het aanbrengen van wettelijk verplichte technische voorzieningen.

Ja. Op galerijen, in algemene ruimten en op gangen mag u geen spullen plaatsen.

Onze complexbeheerders letten natuurlijk ook op en zullen dingen die in de weg staan verwijderen.

Nee. Nieuwe regelgeving verbiedt het parkeren van scootmobielen in vluchtroutes en algemene ruimtes.

Scootmobielen moeten dus in de woning of berging worden geplaatst.

Hoewel we begrijpen dat bewoners hun scootmobiel graag dicht bij hun voordeur parkeren, mag de veiligheid van anderen hierdoor niet in gevaar komen. 

Vraag de gemeente (WMO) om u hierbij te adviseren.

Ja. Rookmelders zijn heel belangrijk voor uw veiligheid, vooral wanneer u slaapt.

U ruikt dan niet zo goed als overdag en een rookmelder kan u op tijd waarschuwen bij brand.

Aangezien de brandweer gemiddeld 8 minuten nodig heeft om na een melding ter plaatse te zijn, kan een rookmelder levensreddend zijn.

Er zijn ook speciale rookmelders beschikbaar voor doven en slechthorenden. (Bron: CBS)

Woonpartners zorgt ervoor dat deze, waar dat verplicht is, ook geplaatst worden.

Veel bewoners hebben geprobeerd de gemeenschappelijke ruimtes en galerijen gezelliger te maken met persoonlijke spullen. Helaas mag dit niet vanwege brandgevaar. Samen zoeken we naar veilige manieren om deze ruimtes sfeervol te maken.

Heeft u ideeën om uw gebouw veiliger en sfeervoller te maken? Neem dan contact op met uw complexbeheerder.

De komende maanden gaan we samen alles wat er staat weghalen.

Wij zullen al onze spullen weghalen. Staan er spullen van u in de algemene ruimte, bijv. een bankje, kastje, schilderij of plant? Dan vragen wij u om deze weg te halen. Dat betekent dat wij daarna geheel lege ruimten hebben. Er zijn geen uitzonderingen. Alles wat is verwijderd mag niet meer terug gezet worden.

Ja, als deze niet brandbaar is wel. Stoffen bankjes of bekleding worden verwijderd.

Ja. Informatieborden worden goed vastgezet op een plek die weinig risico op brandgevaar oplevert. Overige zaken worden verwijderd.

Zo is het voor alle huurders en controleurs duidelijk en ontstaan er geen discussies over wat wel of niet toegestaan is.

Bij het tekenen van de huurovereenkomst bent u akkoord gegaan met de algemene huurvoorwaarden.

Hierin staat dat er geen spullen in gemeenschappelijke ruimtes mogen staan. Toch is het de afgelopen jaren toegelaten dat er wel iets werd neergezet of opgehangen.

Vanaf nu is dat niet meer zo.

U kunt vanaf nu al uw eigen spullen weghalen uit de algemene ruimtes. U kunt het ergens opslaan, bijvoorbeeld in de berging. Wilt u dit niet, dan kunt u het eventueel aan een tweedehands winkel aanbieden, of verkopen via verkoophoeken. Is het niet meer bruikbaar? Maakt u dan een afspraak met het afvalstation.

Heeft u nog spullen staan op de datum dat wij met de bezemwagen langskomen? Dan laten wij de spullen verwijderen op uw kosten. Veiligheid gaat boven alles! Maar wij rekenen op uw medewerking.

Binnenkort krijgt u meer informatie en de datums over het leegruimen van het gebouw. Wacht hier niet op, begin alvast met leegruimen. Op onze website leest u meer over dit project, de wet- en regelgeving en onze planning.

Ja. Vanuit het huurcontract bent u verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar misschien bent u er nog niet aan toe gekomen.

Deze verzekering dekt niet alleen schade door brand, maar ook door blus- en waterschade.

Nee. Het is verboden om barbecues of vuurkorven aan te steken op balkons, galerijen en in binnentuinen, vanwege het brandgevaar.

Nee. Roken in de lift of andere algemene ruimten is niet toegestaan. Naast brandgevaar geeft dit ook overklast. Rookt u? Steekt u er buiten pas eentje op, zodat  anderen geen overlast hebben van de rook en geur die blijft hangen binnen.

De brandweer geeft aan dat planten en potten hinder kunnen geven indien het noodzakelijk is om te vluchten via het balkon; voor zowel de huurder zelf als voor de buren. 

Als de planten wat droger zijn, kan zelfs bij een uitslaande brand, het vuur van het ene balkon overgaan naar het balkon van de buren. Dat kan niet alleen bij planten, maar ook door bijvoorbeeld meubels en vuilzakken

Wettelijk is het niet verplicht voor de huurder om het balkon leeg te ruimen, daarom handhaaft Woonpartners niet op deze maatregel. Met een balkon bedoelen we een persoonlijke buitenruimte.