René Mascini: “Giesbers was erbij toen we de eerste grote stap zetten in de wijkontwikkeling van Gouda Oost. Het resultaat van het Nelson Mandela Centrum mag er wezen. Met de realisatie van Westergouwe, waar we straks 150 woningen verhuren, is een mooie prestatie”. Dit project is voor Woonpartners het eerste project dat aan de nieuwe BENG-normen voldoet. “Het brengt genoeg vragen maar daar komen we uit” volgens projectleider Ad Kools.

 

Geschiedenis ‘Voorzorg’

“De bebouwing van deze kavel kent een lange geschiedenis” zo lichtte de wethouder toe. Op de kavel stond een boerderij met de naam ‘Voorzorg’ waarvan we in eerste instantie dachten deze te behouden. Met het voorbelasten van de grond was al snel duidelijk dat dit een onmogelijke opgave was. Er werd van de nood een deugd gemaakt. De boerderij is netjes gesloopt, met het bewaren van de steen waarop de naam staat. De overgebleven kavel kent nu een bijzondere status. “We willen er een combinatie van wonen en zorg aan toewijzen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben dan ook blij dat ik getuige mag zijn van het resultaat van het 1e onderdeel van de kavel. Ik kan niet genoeg benadrukken dat de woningnood giga is en dat elke toevoeging in woningaanbod echt nodig is.” zo spreekt de wethouder.

 

Integraal wonen

In de opzet is het de doelstelling om in dit gebied aandacht te hebben voor groen, betaalbare woningen en niet al te zware zorg (beschut wonen). Dat is de aantrekkingskracht van Westergouwe. “Met een woningcorporatie als Woonpartners en de bouwcombinatie van Westergouwe als commerciële partner kunnen we een prachtig resultaat op de kavel krijgen” volgens de wethouder. Het groen in het openbaar gebied wordt als een heemtuin uitgevoerd en vormt de verbinding tussen het zuidelijk en het noordelijk deel van de kavel. Daarin komt ook de sfeer van een erf tot zijn recht met een plekje voor de gevelsteen.

 

Optimaliseren van ontwerp

Giesbers en architect Nico Brouwer zijn al langer betrokken bij het complex. Op 18 december 2019 was al een bouwovereenkomst getekend waarbij alle partijen gingen sleutelen aan het ontwerp, budget en materialen zodat het uiteindelijke resultaat voor iedereen goed aanvoelde. “Dat was een spannende uitdaging” zo zegt Willem van Zanten. “We hebben het ontwerp kunnen behouden en zullen iets meer als een jaar nodig hebben om het te bouwen. Zonder tegenslagen denken we in het 3e of 4e kwartaal van 2021 op te leveren. Ik vind het fijn om ook eens in mijn eigen gemeente een project te realiseren.”