Karakteristieke wijk

De 100 woningen aan de F.W. Reitzstraat en IJssellaan kunnen na het groot onderhoud weer zo’n 40 jaar mee. Dat is fijn voor de bewoners, die hoeven slechts tijdelijk hun woning te verlaten tijdens de werkzaamheden. Maar in de karakteristieke wijk blijven nu ook 100 woningen in betaalbare sociale huur behouden.


Werkzaamheden

Uit de verschillende plannen die voor het onderhoud zijn gemaakt, is gekozen voor de meest uitgebreide variant. De fundering wordt via een ‘tafel-constructie’ hersteld. Met deze constructie wordt om-en-om de fundering hersteld, de tussenliggende woningen leunen als het ware op de woningen ernaast. Daarmee zijn alle woningen weer veilig en kunnen ze niet verzakken. Ook is er aandacht voor brandveiligheid, schilderwerk, herstel van metselwerk en worden de dakpannen vervangen. De bewoners krijgen daarnaast een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Ook de bergingen worden vervangen.


Duurzaamheid

De woningen worden grondig aangepakt. We vinden het ook belangrijk dat er aandacht is voor duurzaamheid. De woningen hebben in huidige staat een energielabel F. Dat brengt hoge energielasten met zich mee. Tijdens het onderhoud isoleren we de woningen opnieuw, krijgen de bewoners mechanische ventilatie en worden er zonnepanelen (pv-panelen) op het dak geplaatst. Na het onderhoud krijgen de woningen een energielabel A. Dat zien de bewoners ook terug in hun energieverbruik.


Resultaat Gericht Samenwerken (RGS)

Smits Vastgoedzorg uit Rotterdam gaat de werkzaamheden uitvoeren. Smits Vastgoedzorg heeft ook voor een groot deel de onderzoeken vooraf uitgevoerd. Zij kennen de woningen en omgeving dus al goed. Woonpartners heeft goede ervaringen met Smits Vastgoedzorg als onderhoudspartij. Zij hebben veel ervaring met het uitvoeren van onderhoudsprojecten in bewoonde staat. Bij dit project werken we volgens de RGS-methodiek. Woonpartners omschrijft welke resultaten Smits Vastgoedzorg moet behalen, in plaats van een omschrijving van werkzaamheden te geven (zoals bij traditionele samenwerking). Ook verzorgt Smits Vastgoedzorg de bewonersbegeleiding tijdens het project.


Planning

De afgelopen periode is al veel contact geweest met de BC RIJP. Alle bewoners zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de plannen voor grootschalig onderhoud. De details van het project worden nu verder uitgewerkt. We spreken regelmatig met de BC over de voortgang. Half juli organiseert Woonpartners samen met Smits Vastgoedzorg een informatiebijeenkomst voor de bewoners. De plannen zoals gisteravond met de BC en HRHM besproken, worden dan nogmaals uitgelegd. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen.


Projectpagina

Meer informatie over het project leest u hier terug.