VvE-beheer

Als eigenaar van een appartement heeft u met meer en andere wettelijke regels te maken dan een eigenaar van een eengezinswoning. Naast het exclusieve gebruiksrecht van het appartement is de appartementseigenaar tevens mede-eigenaar en dus medeverantwoordelijk voor het hele gebouw. Elke appartementseigenaar is verplicht om samen met de andere appartementseigenaren het gebouw te onderhouden. Om te zorgen dat iedereen ook aan deze verplichting voldoet is in de wet de oprichting van een Vereniging van Eigenaars (VvE) verplicht gesteld en is elke appartementseigenaar hier automatisch lid van.

Wanneer een woningcorporatie een gedeelte van haar flat- of bovenwoningen verkoopt krijgt zij vanaf de verkoop van het eerste appartement te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Het is namelijk wettelijk geregeld dat eigenaar-bewoners van een appartement automatisch lid worden van een VvE. In een VvE beslissen eigenaar-bewoners over het onderhoud van de buitenzijde van de woningen en de gemeenschappelijke ruimten en installaties; ook worden er woonregels opgesteld die worden vastgelegd in een huishoudelijk reglement.

Wettelijk gezien heeft iedere VvE een bestuurder nodig. Een bestuurder die zich bezig houdt met het dagelijks beheer, de administratieve en technische afhandeling van zaken.

Soms kiezen eigenaar-bewoners er zelf voor de rol van bestuurder uit te oefenen. Dit is echter een tijdrovende aangelegenheid en vereist deskundigheid op bepaalde terreinen. In de meeste gevallen stelt een VvE een professionele bestuurder aan om het administratieve en technische beheer over de appartementen uit te voeren.

Woonpartners Midden-Holland is een SKW-gecertificeerd beheerder die op professionele wijze het beheer uitvoert voor VvE’s. Dit zijn appartementencomplexen waar Woonpartners woningen bezit.